top of page
בחורה בגופיה לבנה עם ידיים מושטות קדימה וביניהן באוויר הרבה קוביות סוכר לבן

מניסיוננו, ניתן לחלק את הממתיקים המוכרים למספר קבוצות.  (א) ממתיקים טבעיים – טעימים, בריאים אבל אינם מומלצים לאילו שרוצים להימנע מסוכר  (ב) ממתיקים כימיים שנחשבים לטעימים אבל לא מומלצים  (ג) רב כוהליים שנחשבים לבריאים ומומלצים ע"י אנשי המקצוע, אבל עם טעמי לוואי קשים.  (ד) מלטיטול שמצוי באינסוף מוצרים זולים, טעימים אבל לא מומלצים עקב ריבוי הפחמימות.  (ה) ממתיקי על (סטיביה, פרי הנזיר) מתוקים פי 300 מסוכר, מוגבלים בשימוש ועם טעמי לוואי חזקים.

פתרונות ההמתקה המצויים כיום בשוק, בישראל ובעולם:

ניתן לסווג תחליפי סוכר למספר קטגוריות:

  • סוכרים "רעים" - תחליפי סוכר טבעיים וטעמם טוב.  ממתיקים אלה מכילים בדרך כלל סוכר ולכן הם למעשה מוצרים "רעים". בקבוצה זו תוכלו למצוא דבש, סירופ מייפל, דבש תמרים, סוכר תמרים, גלוקוז, דקסטרוז, פרוקטוז, סוכרוז (סוכר לשולחן), סוכר קנים, סירופ אגבה, סוכר חום, לקטוז, מלטוז, סירופ תירס, מולסה, סוכר קוקוס ועוד.

  • פוליאולים הם סוכר אלכוהולי לרוב ממקורות טבעיים המופיעים בחלק מהפירות והירקות וניתן לייצר אותם באופן מלאכותי. ניתן לחלק אותם למספר קבוצות:

    • תחליפים "רעים" עם אינדקס גליקמי גבוה (GI) וטעם דומה לסוכר: מניטול, מליטיטול תעשייתי.  מותרת רק צריכה מתונה.

    • תחליפים "טובים" עם GI נמוך: אלולוז, אריתריטול, סורביטול, קסיליטול, מלטיטול טהור.  לרובם יש אפקטים של טעם לוואי או אפקט קור (cooling effect).  מותרת צריכה נמוכה עד בינונית, המתיקות שלהם גבוהה ובהתאם לכך 'טעמי הלוואי' שהם מאד דומיננטים.

    • תחליפים "טובים" עם GI נמוך, טעם טוב אך פחות מתוקים מסוכר ודורשים שילוב עם ממתיקים נוספים: איזומלט, לקטיטול, טגטוז.

  • תחליפים "כימיים" (שאינם קיימים בטבע ומיוצרים רק במעבדות) - לרוב הם טעימים ומתוקים לפחות כמו סוכר: סכרין, ציקלמט, אספרטיים, אליטיים, סוכרלוז, אססולפאם-ק, ניוטאם.  לממתיקים אלה ערך קלורי נמוך ואינדקס גליקמי נמוך (GI) מכיוון שהם אינם נספגים בדם או ברקמות אחרות.  עם זאת, השאלה הגדולה היא האם הם בטוחים לשימוש.  ישנן דעות מנוגדות שונות בספרות.  החלטנו לדלג על אפשרות זו מכיוון שלא רצינו שתהיה שאלה כלשהי בנוגע לבטיחות הבריאותית של המוצרים שלנו.

  • ממתיקים בעוצמה גבוהה, כמו תמצית צמח הסטיביה (stevia rebaudiana) וכן צמח פרי הנזיר (Siraitia grosvenorii / monkfruit) שהוכרז ע"י ה-FDA כממתיק הטוב בעולם. שניהם אינם גורמים לעלייה ברמת הסוכר בדם או באינסולין, אך אינם מומלצים לשימוש בכמויות גדולות. לשניהם טעמי לוואי חזקים.

 

מסקנות

יש מגוון דעות ומחקרים רבים בנושא.  ברור לכולם שסוכרים, גם אם ממקורות טבעיים, אינם בריאים.  אך באשר לתחליפים - הדעות מרובות ויש מחלוקת רבה.  מקריאת מחקרים רבים, אנו הסקנו את המסקנות הבאות:

 - גם אם הממתיק בטוח ובריא, מומלץ לא לצרוך ממנו יותר מדי.

 - באופן כללי ניתן לחלק את כל הממתיקים ל-2 קבוצות עיקריות: טעים אך לא מומלץ או מומלץ ולא טעים.

 - ישנם ממתיקים "טובים", ללא תופעות לוואי אך עם מתיקות מאוד מופחתת וברובם עושים שימוש למוצרים מופחתי סוכר.

 - ישנם ממתיקים "טובים" עם מתיקות גבוהה אך עם טעמי לוואי גם אם יש הטוענים שהם טעימים.

 - רצוי להפחית במתיקות. אנו מכורים למתיקות יתר ועדיף להפחית במתיקות.

 

מקורות ספרותיים לעיון נוסף

bottom of page